• Lokaal, groen en duurzaam
  • Eigen stroomopwekking
  • Energiebesparing
  • Zonder winstoogmerk

WARMTE

Optimaliseren gebruik gasverwarming en verminderen gasverbruik

(zie ook de toelichting hieronder)

  • LINK naar de website van “Zetmop60”
  • Waterzijdig inregelen verwarming

Warmtepompen

(zie ook de toelichting hieronder)

Optimaliseren gebruik gasverwarming en verminderen gasverbruik

  • Resultaten van deze actie onder de leden in winter 2023-2024.

De Werkgroep Warmte heeft in het stookseizoen ‘23-‘24 de actie Zet Hem Op (50°C of 60°C) gehouden onder leden van de energiecoöperatie. Wat was ook al weer de bedoeling?

Voor een efficiënte werkwijze van de CV ketel is het belangrijk dat de retourtemperatuur maximaal zo’n 55 graden Celsius is. Het beperken van de maximale afgifte-temperatuur Tmax van de ketel tot een waarde onder de ca 70 °C is een manier om dat voor elkaar te krijgen. Deze afgifte-temperatuur heet ook wel de aanvoertemperatuur (aanvoer n.l. naar de radiatoren). Er zijn ook andere manieren, zoals bijvoorbeeld het beperken van het vermogen van de ketel. Geavanceerde ketels hebben zelf een intelligente regeling die voor een optimale werking kan zorgen.

Het instellen van een lage Tmax is nooit verkeerd, mits de woning voldoende warm is te krijgen natuurlijk! Het voordeel van een zo laag mogelijke instelling is dat de woning heel gelijkmatig wordt verwarmd. Niet dus met beurtelings gloeiende en koude radiatoren. Mogelijk nadeel is dat het even kan duren voordat de woning op temperatuur is na een nachtverlaging. Met een lage instelling (bijv. 50 °C) kan bovendien getest worden of de woning in principe geschikt is voor de introductie van een warmtepomp!

Klik op deze LINK voor het verslag van deze actie.

……………………………………

Warmtepompen

Afgelopen jaar is bij leden en andere geïnteresseerden onderzoek gedaan naar de resultaten bij het gebruik van warmtepompen. Wil je meer weten over de verschillende toepassingen en resultaten per woning, neem dan via dit MAILADRES:  stienzerek229@gmail.com contact op en er kan een afspraak worden gemaakt.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu gratis in voor het NIEUWSBULLETIN van de Stienzer Energykoöperaasje U.A. en ontvang regelmatig het laatste nieuws in je mailbox!

Stienzer Energykoöperaasje U.A.