Maak kennis
  • Lokaal, groen en duurzaam
  • Eigen stroomopwekking
  • Energiebesparing
  • Zonder winstoogmerk

Vrijwilligers gevraagd voor het maken van warmtebeeldopnamen

woensdag 10 augustus 2022

De Stienzer Energykoöperaasje heeft onlangs een warmtecamera aangeschaft. Voor het maken van warmtebeelden en het interpreteren ervan zijn we op zoek naar vrijwilligers die opnamen kunnen maken van woningen in Stiens en omgeving. Zo kunnen de bewoners inzicht krijgen in het warmteverlies van de woning en in de noodzaak of wenselijkheid tot isoleren of het plaatsen van energiebesparende beglazing. Lees hieronder waar het om gaat en hoe je je kunt opgeven.

Warmtebeelden

Het maken van warmtebeelden (thermografie) kan helpen om inzicht te krijgen in de zwakke plekken in de woningisolatie. Plaatsen waar warmte lekt uit een huis zijn namelijk warmer dan de omgeving en vertonen zich duidelijk op deze afbeeldingen. Er kunnen zowel opnamen binnen als buiten worden gemaakt.

Warmtebeelden en de Energykoöperaasje

Vorig jaar konden wij als Stienzer Energykoöperaasje incidenteel gebruik maken van een infraroodcamera van de gemeente Leeuwarden. Sinds kort hebben wij zelf zo’n camera. We willen leden van de Energykoöperaasje, die interesse hebben in warmtebeeld opnamen van hun huis, proberen te bedienen. Omdat we een krappe menselijke capaciteit hebben op dit gebied willen we graag geïnteresseerde leden opleiden om de camera te kunnen gebruiken en de beelden te kunnen interpreteren.

Geschikte maanden

Voor het maken van een geschikte opname is een vrij groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten het mooist. Dit maakt de maanden november t/m februari het meest geschikt. Verder moet de thermostaat liefst een tijdlang op een constante waarde staan en er geen recente instraling van de zon op (en dus opwarming van) de gefotografeerde gevel zijn geweest.

Niet gecertificeerd

Vooralsnog zijn wij niet gecertificeerd. De uitslag van de warmtebeelden is indicatief. Maar ze zijn – mits goed genomen – vaak zo, dat gezond verstand al voldoende is voor nuttige interpretatie. Binnen onze mogelijkheden geven we een interpretatie en advies.

Voorbeelden resultaat

Zaken die we in het afgelopen jaar hebben kunnen waarnemen zijn verzakkingen in spouwisolatie, het verschil tussen geïsoleerde en niet geïsoleerde spouwmuren, warmtelek via het trasraam, verschil tussen geïsoleerde en niet-geïsoleerde kozijnen, zwakke plekken in dakisolatie en verschil in isolatie tussen HR++ beglazing en oude thermopane ramen.

Interesse in opnamen + cursus?

Heb je interesse in opnamen van je huis, geef dit dan door via: info@stienzer-ek.nl. Zoals gemeld, hebben we (nog) beperkte capaciteit, maar met meer vrijwilligers kan dit beter worden.

Wil je deelnemen aan een cursus onder leiding van onze deskundige Bauke Kuiper en ben je bereid om incidenteel opnamen te maken bij medeleden van de Energykoöperaasje, meld je dan aan via het e-mailadres: info@stienzer-ek.nl. De cursus (max 2 dagdelen of avonden) zal – in overleg met de deelnemers – gepland worden in september of oktober 2022, mits er voldoende belangstelling is.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu gratis in voor het NIEUWSBULLETIN van de Stienzer Energykoöperaasje U.A. en ontvang regelmatig het laatste nieuws in je mailbox!

Stienzer Energykoöperaasje U.A.