Maak kennis
  • Lokaal, groen en duurzaam
  • Eigen stroomopwekking
  • Energiebesparing
  • Zonder winstoogmerk

Klimaatstichting HIER kwalificeert groene stroom van Energie VanOns als écht groen

woensdag 1 september 2021

De groene stroom van Energie VanOns wordt voor 100% in Nederland opgewekt en voldoet daarmee aan de eisen die de klimaatstichting HIER stelt aan echt groene stroom. Om mensen te helpen voor echt groene stroom te kiezen, onderzocht HIER de herkomst van meer dan 100 stroomproducten die in Nederland als groen worden verkocht. De resultaten zijn verwerkt in de herziene Groene stroom checker.

Alleen Nederlandse groene stroom draagt bij aan méér duurzame energie

Omdat het vrijwel onmogelijk is om een apart stroomnet aan te leggen, krijgen huishoudens met groene stroom dezelfde stroom als ieder ander uit het stopcontact. Wanneer je groene stroom afneemt, koop je een bewijs dat er ergens dezelfde hoeveelheid groene stroom op het stroomnet wordt gezet als dat jij afneemt. Door groene stroom te kopen, investeer je dus in de productie en uitbreiding van duurzame energie. Als er meer groene stroom wordt verkocht, neemt de productie daarvan dus ook toe. In de praktijk gebeurt dit alleen wanneer je kiest voor Nederlandse groene stroom.

Een derde aanbod groene stroom in Nederland is niet echt groen

Veel energieleveranciers garanderen dat zij duurzame stroom uit zon en wind leveren. Toch bungelt Nederland onderaan de lijst van EU-landen met het percentage energie dat duurzaam wordt opgewekt. Dat komt omdat een derde van de groene stroomproducten wordt ‘vergroend’ met certificaten uit het buitenland. Deze stroom is alleen op papier groen, maar draagt niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking. Er komt geen groene stroom naar Nederland en er komt ook geen extra windmolen of zonnepaneel in dat land bij. Het is daarom belangrijk om goed op te letten op welk product je precies koopt.

Groene stroom checker

Afgelopen maand publiceerde HIER de geactualiseerde Groene stroom checker. Met deze tool controleer je heel makkelijk de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland worden aangeboden. Alleen groene stroom die in Nederland wordt opgewekt is écht groen. De informatie is gebaseerd op de meest recente stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu gratis in voor het NIEUWSBULLETIN van de Stienzer Energykoöperaasje U.A. en ontvang regelmatig het laatste nieuws in je mailbox!

Stienzer Energykoöperaasje U.A.