Maak kennis
  • Lokaal, groen en duurzaam
  • Eigen stroomopwekking
  • Energiebesparing
  • Zonder winstoogmerk

Goed jaar voor de Stienzer Energykoöperaasje

zaterdag 6 januari 2024

In het afgelopen jaar ontwikkelde de Stienzer Energykoöperaasje U.A. zich verder als een duurzaam initiatief voor Stiens en omgeving. De initiatieven die vijf jaar geleden in gang werden gezet, komen steeds verder tot ontwikkeling. Een kort overzicht van de acties en resultaten in 2023.

De Energykoöperaasje heeft – zoals bekend – in 2022 een deel van het dak van Haan Reclamewerk belegd met zonnepanelen. In september 2023 konden onze certificaathouders hun eerste terugbetaling met rente ontvangen. Daarnaast zijn we gestart met de ontwikkeling van Zonneweide Wurgestroom, een kleine zonneweide ten noorden van het Stienser Bos op twee percelen van Nijp Hoveniersbedrijf. Begin 2024 zullen we in overleg met de gemeente Leeuwarden de procedure voor de totstandkoming vervolgen via een aanvraag Omgevingswet.

In 2023 zijn we gestart met een werkgroep die zich in ruimste zin bezig houdt met Warmte. Elke vrijdagmiddag zit onze energiecoach in de bibliotheek in Stiens voor vragen of voor het regelen van een huisbezoek. Daarnaast zijn we eind 2023 gestart met een actie voor het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen bij huishoudens via de energiecoach en een FIXTEAM. Bewoners in Stiens en omgeving kunnen hierdoor GRATIS in aanmerking komen voor deze maatregelen door zich – met behulp van de speciale button – aan te melden via de website. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Fryslân, de Energiebank, Rabobank, LSA Bewoners en de gemeente Leeuwarden. Heb je je nog niet opgeven doe het snel. Het bespaart op stroom en gas in deze dure tijden, zeker nu de energietoeslag is verdwenen.

Afgelopen jaar hebben we 27 nieuwe leden kunnen verwelkomen. Verheugd is ook dat het aantal klanten bij Energie VanOns is tegenomen. Dat levert hen duurzame en groene energie op en de Energykoöperaasje een financieel voordeel waardoor we nog meer kunnen investeren in een duurzaam en fossielvrij Stiens en omgeving.

In 2024 bestaat de Stienzer Energykoöperaasje vijf jaar. Samen met de gemeente Leeuwarden willen we het komende jaar aandacht geven aan de door de gemeenteraad vastgestelde Warmtevisie. Binnenkort hopen we meer naar buiten te kunnen brengen.

Wil je ons steunen? Word dan nu voor € 10 per jaar lid van de Stienzer Energykoöperaasje, zodat we nog meer voor Stiens en omgeving kunnen betekenen in de overgang van fossiele naar duurzame energie en ook de inwoners kunnen ondersteunen. Een duurzaam 2024 toegewenst allemaal!

Nieuwsbrief

Schrijf je nu gratis in voor het NIEUWSBULLETIN van de Stienzer Energykoöperaasje U.A. en ontvang regelmatig het laatste nieuws in je mailbox!

Stienzer Energykoöperaasje U.A.