Maak kennis
  • Lokaal, groen en duurzaam
  • Eigen stroomopwekking
  • Energiebesparing
  • Zonder winstoogmerk

Energielabel wijzigt

woensdag 28 oktober 2020

Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt te maken met het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De manier waarop dit wordt bepaald gaat evenwel per 1 januari 2021 veranderen.

Het energielabel zoals dat er tot nu toe is, kent een reeks van de letter A t/m de letter G. De waarde van de letter wordt bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik per jaar. Dit is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie. Het huidige energielabel voor woningen kan nog tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd via www.energielabelvoorwoningen.nl. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden. Voor woningen is de grootste verandering dat dit huidige “Vereenvoudigd Energielabel” verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel.

Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online – en tegen geringe kosten – een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld.

Vanaf 1 januari 2021 kunnen alleen nog energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van een nieuwe landelijke norm (NTA 8800). Dit doet een vakbekwaam adviseur, die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie. De kosten voor dit nieuwe label zijn fors hoger dan voor het huidige label. 

Wilt u meer informatie over duurzaam en energieneutraal wonen? Neem dan contact op met de Stienzer Energykoöperaasje U.A. via het contactformulier.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu gratis in voor het NIEUWSBULLETIN van de Stienzer Energykoöperaasje U.A. en ontvang regelmatig het laatste nieuws in je mailbox!

Stienzer Energykoöperaasje U.A.