maandag 23 september 2024
Het Stienzer Energieloket gaat open
Lees meer
Veel vragen zijn al wel eens een keer gesteld. Mogelijk staat het antwoord op jouw vraag er dus al tussen. Als je een vraag hebt en deze er niet staat, neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Antwoord: Zie het item over gasverbruik bijhouden en graaddagen hieronder.
Antwoord: Een graaddag is een rekeneenheid om de (variërende) temperatuur op een eenvoudige manier mee te kunnen nemen in berekeningen, met name in berekeningen over energieverbruik. Een graaddag is relatief ten opzichte van een referentietemperatuur, meestal die waarbij geen verwarming meer nodig is (typisch 18 graden Celsius).
Antwoord: Om inzicht te krijgen in het gasverbruik van je woning, maar ook in het effect van bepaalde verbeteracties (bijvoorbeeld een lagere thermostaatstand, verbeterde isolatie, nieuwe Cv-ketel, enz.) is het wenselijk om je meterstanden bij te houden. Er zijn mensen die dat wekelijks doen (op een vaste dag) of anderen die dat eenmaal per maand doen (bijvoorbeeld op de 1e van de maand). Met enig cijferwerk kun je dan steeds het verbruik over het precies afgelopen jaar in de gaten houden. Nog slimmer is om dit verbruik te koppelen aan de zogenaamde (gewogen) graaddagen die er geweest zijn, zodat er rekening wordt gehouden met de feitelijke weersomstandigheden, vooral tijdens het stookseizoen.
Om dit zelf te doen is nogal even een karweitje, maar veel tot alles wordt je uit handen genomen door gebruik te maken van de website www.mindergas.nl.
De uitleg van het programma en de mogelijkheden voor gebruik worden ook duidelijk beschreven op deze website zelf. Maar hier is ook nog een korte uitleg. De website neemt feitelijk al het werk uit je handen, als je besluit om deze te gaan gebruiken. Het enige wat je moet doen, is een account aanmaken. Daarvoor kun je als gebruikersnaam je e-mailadres invoeren en vervolgens een wachtwoord kiezen. Met deze gegevens log je in op de website. Nadat je hebt ingelogd, wordt er een tweede menubalk zichtbaar, beginnende met “dashboard” en eindigend met “instellingen”. Klik als eerste op “instellingen” om enkele gegevens voor je eigen situatie in te voeren. Hierna moet het programma nog enkele (gas)meterstanden ingevoerd krijgen: datum en stand gasmeter. Hoe meer historie je beschikbaar maakt, hoe nauwkeuriger de monitoring en analyses zullen zijn. Maar al eens per maand geeft een goed beeld. Heb je een fout gemaakt bij het ingeven van een meterstand, dan is die eenvoudig via het tabblad “meterstanden” te verwijderen. Door alle menukeuzes te bekijken zal het programma en de mogelijkheden daarvan al snel inzichtelijk worden.
Je kunt bijvoorbeeld ook de hoeveelheid (gewogen) graaddagen laten bepalen voor een periode naar wens. Kies voor het KNMI station Vliegbasis Leeuwarden. In combinatie met genoteerde meterstanden ontstaat aldus een waarde voor het gemeten gasverbruik per gewogen graaddag: een goede waarde voor de energiezuinigheid van je huis, wat betreft de verwarming. Het programma geeft daarnaast overzichten in diverse grafiekvormen en trends. Je kunt meterstanden van een slimme meter zelf aflezen, of hiervoor een App gebruiken die met die meter communiceert. Je kunt ook je netbeheerder machtigen om deze op afstand uit te lezen en bij te houden, Dat is een persoonlijke keuze. (Het zelf noteren van meterstanden op vaste tijden, geeft je wel een extra controlemogelijkheid bij eventuele problemen over de metingen). De gegevens en uitkomsten van berekeningen zijn ook te downloaden als CSV-bestand, te vinden bij het tabblad jaaroverzichten. Ook de meterstanden zijn te downloaden via een CSV-bestand van dit tabblad.
Antwoord m.b.t. totaal verbruik: Meterstanden bijhouden of een energiemonitor zoals Toon gebruiken of andere Apps, waarmee je op je smartphone (of computer) je meterstanden en verbruik kunt bijhouden. Meer informatie over energieverbruiksmeters vind je bij Milieucentraal via deze link: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/energieverbruiksmanagers/
Antwoord m.b.t. apparaat verbruik: Verbruik bijhouden met slimme tussenstekker. Bij sommigen kun je dan bovendien schakelen of klokprogramma instellen.
Antwoord: Ten opzichte van de gewone vereniging is er het voordeel dat de coöperatieve vereniging een winstoogmerk mag hebben. Hierdoor kun je bedrijfsmatige activiteiten, met economisch voordeel voor de leden, in deze rechtsvorm onderbrengen. Ten opzichte van de vof en maatschap is er de rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de leden (bij een coöperatie U.A.) niet meegetrokken worden met de schulden van de coöperatieve vereniging. Ten opzichte van een BV is er een veel hogere flexibiliteit. De coöperatieve vereniging kan leden toevoegen en er afscheid van nemen zonder langs de notaris te gaan. De winstverdeling en zeggenschap kunnen ook veel flexibeler worden ingericht. Ten opzichte van een stichting is er een grotere democratie en is het mogelijk om alle betrokkenen inspraak te geven. Dit geeft ook meer commitment.
Antwoord: Je kunt zich als lid aanmelden via het formulier op de website. Belangrijk is ook dat u de Energykoöperaasje machtigt het lidmaatschapsgeld à € 10 per jaar via incasso af te laten schrijven van uw rekening.
Antwoord: Energie VanOns is het Noord-Nederlandse coöperatieve energiebedrijf dat een vergunning heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Zij mogen daarom energie (gas en stroom) in- en verkopen op de (internationale) energiemarkt. Energie VanOns is opgericht door de drie provinciale energiecoöperaties: Ús Koöperaasje in Friesland, Drentse KEI in Drenthe en de Groninger Energie Koepel GREK in Groningen. De Stienzer Energykoöperaasje is lid van Ús Koöperaasje. Energie VanOns is mede mogelijk gemaakt door steun van de drie Noordelijke Provincies.
Antwoord: Ja, de Stienzer Energykoöperaasje is in eerste instantie bedoeld voor inwoners van Stiens en directe omgeving. Maar niet in alle dorpen in Friesland zijn energiecoöperaties. Daarom kun je stroom en gas afnemen van Energie VanOns. Meld je aan als klant en alles is zo geregeld. Vermeld bij de inschrijving als nieuwe klant dat je lid bent van de Stienzer Energykoöperaasje. Start jouw dorp een eigen coöperatie en wil je daarheen overstappen? Een mailtje naar info@stienzer-ek.nl en het wordt geregeld.
Antwoord: Zie de websitepagina via de volgende link: https://stienzer-ek.nl/klant-worden/
Antwoord: Energie VanOns kiest er bewust voor om uitsluitend écht groene stroom te leveren. Deze stroom proberen zij zo veel mogelijk lokaal, dichtbij huis in te kopen. Op deze manier stimuleert Energie VanOns de productie van duurzame energie op lokale schaal en kiezen voor herkenbaar groen! Groen gas wordt 100% gecompenseerd via certificaten, via een zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO’s).
Antwoord: CO2-gecompenseerd gas is gewoon aardgas waarbij de CO2-uitstoot van je gasverbruik wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen en het investeren in duurzame energieprojecten. Aangezien het helaas nog niet mogelijk is om op grote schaal biogas (groen gas) te leveren, is dit een van de weinige manieren om toch duurzaam om te gaan met gasverbruik.
Schrijf je nu gratis in voor het NIEUWSBULLETIN van de Stienzer Energykoöperaasje U.A. en ontvang regelmatig het laatste nieuws in je mailbox!
Stienzer Energykoöperaasje U.A.