vrijdag 6 december 2024
Zonneweide Wurgestroom vraagt vergunning aan
Lees meer
dinsdag 7 september 2021
Bron: Milieu Centraal
Per 1 september is het energielabel van lampen vernieuwd. Net als bij veel apparaten heeft de consument nu weer echt iets te kiezen qua zuinige verlichting in huis. Oude verlichting labels verdwijnen tot maart 2023 geleidelijk uit de winkelschappen.
“Nieuwe labels en oude labels liggen dus nog een poos naast elkaar, maar welke verpakking ook om de lampen zit, kies altijd voor een LED-lamp met het beste label. Zuinige ledlampen krijgen nu bijvoorbeeld label C of D, waar ze eerder het oude label A++ kregen. Zo worden producenten geprikkeld om nog zuinigere ledlampen te ontwikkelen. Dit is een goed moment om halogeenverlichting te vervangen door zuinige LED. Kijk goed of je de juiste fitting hebt en let ook op het energieverbruik per 1000 uur. Die informatie vind je ook op het label” adviseert energie-expert Pim Nusselder van Milieu Centraal.
LED goedkoper
“Hier en daar branden ook nog oude energieslurpende gloeilampen. Die geven prima licht, maar toch is het beter om ze helemaal te vervangen. Want een LED-lamp is niet duurder dan andere lampen en gaat veel langer mee én is veel zuiniger.” Ter vergelijking: LED heeft maar 10 procent nodig van de elektriciteit die een gloeipeertje verbruikt, voor dezelfde hoeveelheid licht. Halogeen is in aanschaf en gebruik duurder en gaat minder lang mee dan LED. Spaarlampen komen qua zuinigheid in de buurt, maar bevatten kwik. Vroeger gaven LED-lampen een fel blauwig licht; nu zijn ze er in verschillende lichtkleuren (aangegeven in Kelvin). “LED is uiteindelijk dus goedkoper dan je denkt; tel daarbij de milieuwinst op en vervangen is een no-brainer”, aldus Nusselder. Oude gloeilampen en halogeenlampen mogen bij het restafval, niet in de glasbak. Spaarlampen moeten vanwege het kwik bij het chemisch afval.
Hoe ziet de consument het verschil in de labels?
Het nieuwe label loopt van A naar G én bevat een QR-code, terwijl het oude label van A++ naar E loopt. Dus net als bij veel apparaten zie je aan de plusjes dat het gaat om een oud label. Een LED-lamp met warm wit licht en het oude label A+ en A++ komt ongeveer overeen met het nieuwe label E, D of C. Via de bijbehorende QR-code kun je meer technische informatie vinden. Wil je weten of de lamp gedimd kan worden, dan vind je dat elders op de verpakking, of vraag het even in de winkel. Veel meer tips over lampen kiezen vind je hier: Energiezuinige lampen op een rij
Onderscheid
Voorlopig is dit de laatste labelvernieuwing, die in de hele EU wordt doorgevoerd. In maart 2021 is het energielabel al vervangen van koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, televisies en andere beeldschermen. De meeste van deze apparaten stonden binnen hun klasse al op de hoogste trede, zodat er voor de consument geen onderscheid meer was. Bij andere soorten huishoudelijke apparatuur is het energielabel nu nog niet aan vervanging toe, omdat er binnen die groepen nog voldoende verschil te zien is.
Schrijf je nu gratis in voor het NIEUWSBULLETIN van de Stienzer Energykoöperaasje U.A. en ontvang regelmatig het laatste nieuws in je mailbox!
Stienzer Energykoöperaasje U.A.